Askorbin kislotasi (oziq-ovqat hissa E300) glyukoza bilan bog'liq organik aralashma va biriktiruvchi va suyak to'qimalarining normal ishlashini targ'ib, inson ratsionida muhim rol o'ynaydi. Bundan tashqari, u antioksidant, shuningdek, bir qator metabolik jarayonlarning kamaytiruvchi agenti va koenzim rolini bajaradi.
Askorbin kislotasi tsitrus mevalar, kivi meva, kestirib, qizil qalampir, qora smorodina, piyoz, pomidor, bargli sabzavotlar katta miqdorda mavjud. Tabiatdagi bu kislota o'simliklar va hayvonlarning asosiy massasi tomonidan sintezlanadi, faqat uni oziq-ovqat bilan olish mumkin bo'lgan primatlar bundan mustasno.
Sanoat ishlab chiqarishda askorbin kislotasi glyukozadan sintez qilish yo'li bilan olinadi.
E300 oziq-ovqat qo'shimchalari oq yoki ochiq sariq rangli kristalli chang bo'lib, suv va spirtda osongina eriydi va ta'mga kislotali bo'ladi. Askorbin kislotaning kimyoviy formulasi: C6H8O6.
Askorbin kislotaning shakllaridan biri s vitamini sifatida keng tarqalgan bo'lib, sof shaklda s vitamini 1928 yilda ajratilishi mumkin edi va 1932 da oziq-ovqat mahsulotida askorbin kislotasining yo'qligi scurryning paydo bo'lishiga yordam beradi. Shuning uchun "askorbin kislotasi" — a — "yo'q", "scurbut"nomi keladi.
Askorbin kislotasi Xolesterolni o't kislotalariga aylantirish jarayonida ishtirok etadi. Buning natijasida triptofan, katekolaminlardan kollagenlar, serotonin va kortikosteroidlarning sintezi hosil bo'ladi. S vitamini lipoproteinlarni oksidlanishdan himoya qiluvchi kuchli antioksidant bo'lib, interferon sintezini rag'batlantiradi, immunomodulyatsiyada ishtirok etadi va glyukoza sorbitolga aylantirilishini kechiktiradi. Bundan tashqari, S vitamini bivalent temirning emirilishiga yordam beradi va uni trivalentga aylantiradi.
Voyaga etganlar kuniga kamida 90 mg iste'mol qilishlari kerak, homilador va emizikli ayollar 10 mg va 30 mg ko'proq bo'lishi kerak. Bolalar iste'moli darajasi-30 dan kuniga 90 mg gacha.
Tanadagi S vitamini ortiqcha teri tirnash xususiyati, diareya, allergik reaktsiyalar, siydik yo'llarining tirnash xususiyati keltirib chiqarishi mumkin.
Oziq-ovqat sanoati sohasida askorbin kislotasi antioksidant sifatida E300 qo'shimcha sifatida ishlatiladi, oksidlanishni oldini oladi va mahsulot rangini o'zgartiradi.
Eng tez-tez qo'shimchalar E300 go'sht va baliq mahsulotlari, konserva mahsulotlari, qandolat mahsulotlari ishlatiladi.
Tovar sotib olish uchun naqd pul to'lash!
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.