Chia urug'lari Boliviyada tug'ilgan
Chia nima?
Chia (ispancha adaçayı) - Markaziy Amerikadan kelgan bir yillik otsu o'simlik. Urug'lar kichik, diametri millimetrga yaqin. Ular odatda bo'rtma naqshli kulrang, qora yoki oq rangda bo'ladi. Rang farqiga qaramay, barcha urug'lar bir xil tarkibga ega. Ozuqa moddalarining kontsentratsiyasi bo'yicha u allaqachon ma'lum bo'lgan ko'plab mahsulotlarni ortda qoldirib, hatto ularni ortda qoldiradi.
Chia urug'ining xususiyatlari
Chia donalaridagi protein miqdori donalarning og'irligining 19-23% ga etadi va bu yuqori sifatli o'simlik oqsilidir. Chia urug'lari - to'yimli va ekologik toza mahsulot bo'lib, ming yillar davomida isbotlangan - axir chia Markaziy va Janubiy Amerika hindularining deyarli asosiy taomlari edi.
Chia tarkibida boshqa don yoki o'simliklarga qaraganda 3-10 baravar ko'p yog'lar bor-32-39% omega-3 kislotalarining eng yuqori sifatli tabiiy manbai. Ular tanada ishlab chiqarilmaydi va tashqaridan kelishi kerak. Omega-3 A, D, E va K kabi yog'da eriydigan vitaminlarning metabolik jarayonlari uchun zarurdir va hujayralar, shilliq pardalar va nervlarni uyali nafas olish va energiya bilan ta'minlash uchun muhim metabolitlardir.
Chia yog'idagi Omega-3 ulushi 64%ga etadi. Bundan tashqari, chia urug'i tarkibidagi Omega-3 kislotalari beqiyos barqarorlikka ega-ular normal sharoitda uzoq muddatli saqlash natijasida ham oksidlanmaydi. Bunga chia loviyalarda kofein va xlorogen kislotalar, miritsetin, quercitin, kampferol va flavonol kabi yuqori faol tabiiy antioksidantlarning yuqori miqdori tufayli erishiladi. Bu moddalar nafaqat chia urug'ini, balki ularni yeyayotgan odamning ham umrini uzaytiradi. Antikoagulyantlarning kuchli ta'siri (ya'ni qon tomirlarida qon pıhtılarının shakllanishiga qarshilik ko'rsatish qobiliyati) tufayli, bu antioksidantlar inson tanasini yurak -qon tomir kasalliklari, tromboembolidan samarali himoya qiladi. Ular, shuningdek, saraton va oshqozon kasalliklariga qarshi turishga yordam berishiga dalillar bor. Chia urug'ining tarkibidagi tabiiy antioksidantlar qarish va tana to'qimalarining shikastlanishini, natijada kasalliklar paydo bo'lishining oldini oladi.
Ammo bu Chia -ning sog'liq uchun foydalari emas. Uning urug'lari bolalar, sportchilarda osteoporozning oldini olish va uning ta'sirini yumshatish uchun mushaklar -skelet tizimining normal rivojlanishi va ishlashi uchun zarur bo'lgan oson assimilyatsiya qilinadigan kaltsiyni mukammal etkazib beruvchisi hisoblanadi. Kaltsiy, chia urug'ida bor borligi sababli, organizm tomonidan to'liq so'riladi, bu kaltsiyning so'rilishi va assimilyatsiyasi uchun katalizator vazifasini bajaradi.
Chia donalari fosfor, kaliy, rux, temir, mis, marganets, molibden va boshqa ko'plab iz elementlarning ajoyib manbai bo'lib, ular ko'plab fermentlar va gormonlar hosil bo'lishi va endokrin tizim faoliyati uchun muhim komponent hisoblanadi.
Chia donalarida ko'p miqdordagi turli xil vitaminlar mavjud - A, B1, B2, B3, ular organizmning rivojlanishi, metabolizm, yurak -qon tomir va asab tizimining faolligida muhim rol o'ynaydi.
Chia urug'ini iste'mol qilish qondagi xolesterin va triglitseridlarning tez va sezilarli pasayishiga olib keladi, bu esa o'z navbatida tomirlarda aterosklerotik blyashka hosil bo'lishini sezilarli darajada kamaytiradi, qon bosimini normallashtiradi (ayniqsa gipertenziv bemorlarda). yurak-qon tomir kasalliklari, ayniqsa miokard infarkti, miya qon ketishi (insult) va yurak-qon tomir kasalliklaridan to'satdan o'lim kabi og'ir asoratlar.
Chia donining o'ziga xos xususiyati shundaki, u o'z vaznidan 12 baravar ko'p suvni o'zlashtira oladi. Bu xususiyat boshqa o'simlik turlarida topilmagan! Suvni yutish va ushlab turish qobiliyati, ayniqsa, jismoniy faollik paytida, barcha tana suyuqliklarida namlanishni uzaytirish va saqlashga yordam beradi.
Никакой предоплаты, оплата курьеру, при получении заказа.
Условия уточнять у продавца (+998 97) 710 53 52
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.