Glyukoza-fruktoza siropi kraxmalning D-glyukoza qismini D-fruktozaga izomerlash natijasida olingan mahsulotdir. Mahsulot asosan fruktoza va glyukozadan iborat, shuning uchun shirinligi va ozuqaviy qiymati bo'yicha u saxarozaga teng.
Uzoq vaqt davomida shakar aniq kamchiliklariga qaramay, sog'lom mahsulot g'oyasiga eng mos keladigan yagona tatlandırıcı bo'lib kelgan. Uning organizm uchun cheklangan foydasi asosan tabiiy kelib chiqishi, odatiy ta'mi va barqaror ichish an'analari bilan maskalanadi. Ko'plab ma'lum bo'lgan sintetik tatlandırıcılar iste'molchining sog'lig'i uchun yanada xavfli bo'lgan xususiyatlar va iste'molchining "tabiiy" mahsulot tarkibidagi kimyoviy tarkibiy qismlar bilan uchrashishni istamasligi sababli keng tarqalmagan. Shu bilan birga, bozorda oziq-ovqat sanoatining ko'plab tarmoqlarida uzoq vaqtdan beri mashhurlikka erishgan va bu kamchiliklardan xoli bo'lgan mahsulot mavjud. Biz glyukoza-fruktoza siropi (GFS sifatida qisqartirilgan) haqida gapiramiz.
HFS tabiiy don xomashyosi - makkajo'xori asosida ishlab chiqariladi, undan kraxmal fraktsiyasi ajralib chiqadi, so'ngra fermentativ shakarlanish bosqichidan o'tadi. Shakarlanish jarayoni tayyor mahsulotning kerakli uglevod tarkibiga erishish uchun nazorat qilinishi va yo'naltirilishi mumkin. HPS ishlab chiqarishda asalarilar asalining tarkibiga deyarli bir xil bo'lgan monosaxaridlar nisbatiga erishish mumkin: 58-66% glyukoza, 42-44% fruktoza (oddiy shakarda, deyarli sof saxaroza, bu ikki). monosaxaridlar bir-biri bilan kimyoviy jihatdan bir molekulaga bog'langan bo'lib, ular inson tanasiga kirgandan so'ng, oshqozon fermentlari ta'sirida 50:50 nisbatda glyukoza va fruktozaga parchalanadi).
Shirinlik va ta'mga ko'ra, HFS shakar bilan taqqoslanadi va biologik qiymati bo'yicha ular uglevodlar tarkibiga qaraganda ancha yuqori. Alkogolsiz ichimliklar, sharbatlar, yuqori sifatli non mahsulotlari va boshqa ko'plab mahsulotlar ishlab chiqarishda shakar o'rniga GFS ishlatiladi. Ko'p miqdorda glyukoza-fruktoza siroplari alkogolsiz ishlab chiqarishda iste'mol qilinadi. Ular mevali ichimliklar va shakar siroplarini tayyorlash uchun ishlatiladi. Murabbo va konserva ishlab chiqarishda glyukoza-fruktoza siroplaridan foydalanish bakterial barqarorlikni oshiradi va mevalarning xushbo'yligini oshiradi. Saxaroza o'rniga 50% glyukoza-fruktoza siropi va 50% yuqori maltoza siropi qo'shilishi tayyor mahsulotlarni saqlash vaqtida saxarozaning kristallanishini yo'q qiladi. Konservalangan meva va sabzavotlarda shakarni glyukoza-fruktoza siropi bilan almashtirish tabiiy rangni saqlab qolishga yordam beradi. Saxarozadan farqli o'laroq, glyukoza-fruktoza siropi invertazdan ta'sirlanmaydi va murabbo, jele yoki konservalarni qayta ishlash va saqlash vaqtida uning tarkibi doimiy bo'lib qoladi. Marinadlar, kompotlar va boshqa konservalarni tayyorlashda glyukoza-fruktoza siroplarining yuqori osmotik bosimi shakarning konserva to'qimalariga tezroq kirib borishiga yordam beradi. Konserva sanoatida bu sirop, ayniqsa, kristallanishga qarshi xossalari, infektsiyaning yo'qligi, uglevod tarkibi va rangining barqarorligi tufayli foydalidir.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.