Zanjabil - ziravorlar, farmatsevtika zanjabilining xom yoki qayta ishlangan rizomlari, ko'plab mamlakatlarning milliy oshxonalarida (birinchi navbatda Osiyoda) faol ishlatiladi. Quruq rizomlarda efir moyining tarkibi 1,5-3% ni tashkil qiladi, uning asosiy komponenti tsingiberen (zingiberen) - sesquiterpenlar (terpen sinfidagi organik birikmalar guruhi) - 70% gacha; kamfen, sineol, bisabolen, borneol, sitral, linalool ham mavjud. Bundan tashqari, zanjabil tarkibida C, B1, B2 vitaminlari va ajralmas aminokislotalar mavjud. Yonayotgan ta'mi gingerol moddasiga bog'liq. Ko'pincha, zanjabil er shaklida ishlatiladi. Tuproq ziravorlari - kulrang-sariq rangli chang kukun. Agar u kuchli va doimiy hidga ega bo'lsa, unda u yanada sifatli hisoblanadi. Grated yoki mayda to'g'ralgan yangi ildiz ham keng qo'llaniladi. Surtilganida, u juda ko'p sharbat chiqaradi; Pishgan ildizning tolali tuzilishi istalmagan ba'zi retseptlarda faqat zanjabil sharbati ishlatiladi.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.