E202 - Kaliy sorbati
Sotuvda mavjud Kod: P-0238735E202 (Kaliy sorbat) — oziq-ovqat qo‘shimchasi bo‘lib, konservantlar guruhiga kiradi. Kimyoviy tarkibi bo‘yicha bu — sorbin kislotasining kaliy tuzi.
Tarixi:
Sorbin kislotasi birinchi marta 1859 yilda olxo‘ri sharbatidan ajratib olingan. 1939 yilda uning antimikrobiyal ta’siri kashf etilgan. 1950-yillarning o‘rtalarida sorbin kislotasini sanoatda ishlab chiqarish va konservant sifatida qo‘llash boshlangan.
Kimyoviy formula: C₆H₇KO₂. Jismoniy xususiyati bo‘yicha E202 oq granulalar yoki kukun ko‘rinishida. Kaliy sorbat eng eruvchan sorbatlardan biri hisoblanadi: xona haroratida 1 litr suvga 138 g eriydi. Qo‘shimcha tabiiy manbalardan (ba’zi o‘simlik urug‘lari) yoki sun’iy yo‘l bilan olinishi mumkin.
Qo‘llanishi va xavfsizligi:
Kaliy sorbat inson salomatligi uchun xavfsiz bo‘lib, tayyor mahsulot massasining 0,1–0,2% miqdorida ishlatiladi. U mog‘or zamburug‘ining o‘sishini to‘xtatadi, shuning uchun pishloq, kolbasa mahsulotlari, bug‘doy noni, shokolad va konfet mahsulotlari, sabzavotlar, sharbatlar, ziravorli va nordon sharbatlar ishlab chiqarishda qo‘llanadi.
E202 kanserogen, mutagen yoki teratogen ta’sir ko‘rsatmaydi. Maxsus sezgir odamlarda teri yoki shilliq qavatni biroz tirnash xususiyati paydo bo‘lishi mumkin. Allergik ta’siri minimal. Turli mahsulotlar uchun maksimal ruxsat etilgan miqdor 0,02–0,2% bo‘lib, aniq miqdorlar normativ hujjatlarda ko‘rsatilgan.
Ko‘pincha E202 quyidagi mahsulotlarda uchraydi:
-
margarin va mayonezlar
-
kolbasa mahsulotlari va chekish mahsulotlari
-
marmelad va sharbatlar
-
spirtsiz ichimliklar
-
sharbatlar va vino
-
shakar va un asosidagi konfet mahsulotlari
Ushbu mahsulotga hali izoh qoldirilmagan
Mazkur sotuvchi haqidagi ma'lumot Soliq.uz tizimi orqali tekshirildi va ishonchli deb tasdiqlandi
Batafsil
Компания работает в строгом соответствии с условиями и требованиями, указанными в Договоре..
Sharh qo'shish