E202 (kaliy sorbat) — konservantlar sinfiga tegishli oziq-ovqat qo'shimchalari. Kimyoviy tarkibi sorbik kislota kaliy tuzi hisoblanadi.
Sorbik kislota birinchi marta 1859 yilda Rowan sharbatidan olingan. 1939da uning mikroblarga qarshi ta'siri ochildi. 50-larning o'rtalarida sorbik kislotaning sanoat ishlab chiqarilishi va uni konservant sifatida ishlatish boshlandi.
E202 qo'shimchasining kimyoviy formulasi: C6H7KO2. Jismoniy jihatdan granulalar yoki oq chang. Saqlovchi e202 sorbatlarning eng eruvchan hisoblanadi. Xona haroratida kaliy sorbatning eruvchanligi bir litr suvda 138 gramm moddadir. E202 qo'shimchasi tabiiy saqlovchi hisoblanadi. Ko'pincha kaliy sorbat ba'zi o'simliklarning urug'laridan olinadi. Bundan tashqari, e202 konservantini sintetik tarzda olish mumkin.
Sorbik kislota va uning kaliy sorbat tuzi, xususan, inson tanasi uchun xavfsizligi tufayli eng mashhur konservantlar ro'yxatiga kiritilgan. Moddaning ruxsat etilgan maksimal dozasi tayyor mahsulot massasining 0,1–0,2% ni tashkil qiladi. E202 hissa sifatida kaliy sorbat asosiy foydalanish tufayli mog'or zamburug'lar o'sishini to'xtatish uchun uning o'ziga xos xususiyati, pishloq va kolbasa ishlab chiqarish topadi. Bundan tashqari, konserva e202 mahsulot bo'r mog'or shakllanishini oldini olish uchun javdar non ishlab chiqarishda xamir qo'shilgan bo'lishi mumkin. Uning neytral ta'mi tufayli kaliy sorbat shokolad va qandolat mahsulotlari, shuningdek, sabzavot va sharbatlarni saqlab qolish uchun saqlovchi sifatida ishlatiladi. Bundan tashqari, e202 oziq-ovqat qo'shimchalari Sharqiy oshxonaning baharatlı va nordon soslarida saqlovchi sifatida ishlatilishi mumkin, chunki u yuqori kislotalilik qiymatlari uchun juda samarali antimikrobiyal agentdir. Kaliy sorbat bu mahsulotlarda xamirturush va qo'ziqorin shakllanishiga to'sqinlik qiladi.
Kaliy sorbatni e202 oziq-ovqat qo'shimchalari sifatida tasdiqlashda ko'plab tadqiqotlar olib borildi, bu esa qo'shimchani maksimal ruxsat etilgan manormdan oshmaydigan dozalarda zararsiz deb hisoblash mumkinligini ko'rsatdi. Faqat sezgir odamlarda kaliy sorbat teri va shilliq qavatni bezovta qilishi mumkin. Moddaning allergenligi juda kichik. E202 qo'shimchasi organizmga kanserogen yoki mutagen ta'sir ko'rsatmaydi va teratogen emas. Tayyor mahsulotdagi E202 konservantining maksimal ruxsat etilgan darajasi har bir turdagi mahsulot uchun alohida belgilanadi va o'rtacha 0,02 dan 0,2% gacha. Muayyan turdagi mahsulotlar uchun aniq dozani normativ hujjatlarda topish mumkin.
Eng tez-tez oziq-ovqat qo'shimcha E202 mahsulotlari quyidagi turdagi topish mumkin: margarin, mayonez, kolbasa, dudlangan go'sht, murabbo, sharbat, alkogolsiz ichimliklar, sharob, shakar va un qandolat mahsulotlari.
Tovar sotib olish uchun naqd pul to'lash!
© 2012 - 2025 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.