Jismoniy xossalari: oq kristall modda, erish harorati 153 °C, suvda juda yaxshi eriydi, etil spirtida eriydi, dietil efirda ozgina eriydi.
ISHLAB CHIQARISH: Aspergillus niger mog'or qo'ziqorinining sanoat shtammlari bilan shakar yoki shakarli moddalardan (melassa) biosintez.
QO'LLANILIShI: Oziq-ovqat sanoatida lazzat qo'shimchasi, kislotalikni tartibga soluvchi va konservant; ichimliklar, quruq ko'pikli ichimliklar ishlab chiqarish uchun.
Limon kislotasi turli sohalarda qo'llaniladi:
Oziq-ovqat sanoatida kislota kislotalilik darajasini tartibga soladi va ta'mni oshiradi. Ko'pincha oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash muddatini oshirish uchun konservant sifatida ishlatiladi. Non va qandolat mahsulotlarini ishlab chiqarishda modda xamirturush sifatida ishlaydi. Limon kislotasi oziq-ovqat qo'shimchalarining Evropa tasnifiga muvofiq E330 deb belgilangan. Oziq-ovqat va ichimliklarda foydalanishga ruxsat etilgan moddalar ro'yxatiga kiritilgan;
Kosmetika va farmatsevtika sanoatida limon kislotasi turli kremlar, jellar va suyuqlik preparatlarida kislotalashtiruvchi sifatida keng qo'llaniladi. Bundan tashqari, u kimyoviy peellarda faol modda sifatida ishlatiladi. Bundan tashqari, u antiviral matolarni ishlab chiqarish uchun javob beradi;
Energetika sanoatida modda metallarning erishini ta'minlovchi xelatlashtiruvchi vositadir. Bu xususiyat qozonlarda va evaporatatorlarda shkala hosil bo'lishini bartaraf etish va oldini olish uchun ishlatiladi.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.