Omega-3-ko'p to'yinmagan yog 'kislotalari (PUFA), omega-3 holatida, ya'ni uchinchi uglerod atomidan keyin, yog' kislotalari zanjirining metil uchidan kelib chiqqan holda, ikki karbonli uglerod bog'lanishiga ega bo'lgan to'yinmagan yog'li kislotalar oilasiga kiradi. Sport bilan oziqlanish va qo'shimchalar bozorida to'yinmagan yog 'kislotalari (bundan keyin EFA), xususan Omega-3-6-9 eng katta talabga ega. Baliq yog'i va o'simlik moylari ularni ishlab chiqarish uchun xom ashyo sifatida ishlatiladi, chunki bugungi kunda ular barcha kerakli tadqiqotlar va sinovlardan o'tdilar. Bundan tashqari, ularning nojo'ya ta'sirlari yo'qligi eksperimental tarzda aniqlandi. Shuningdek, so'nggi tadqiqotlar natijalariga ko'ra baliq yog'i bilan omega-3 qo'shimchalarning umumiy iste'mol qilinishining 10 foizini tashkil qiladi. Mutivitamin minerallariga eng katta talab 32% ni, kaltsiy qo'shimchalarini esa 12% ni tashkil qiladi. Ushbu material Omega-3-6-9, EFA ning afzalliklari, yarim to'yingan yog 'kislotalari (bundan keyin PFA) va boshqalar o'rtasidagi farqni hal qiladi. Mundarija [ko'rsatish] EFA: tanadagi roli, turlari Yog 'kislotalarining tanadagi rolini quyidagicha baholash qiyin: hujayra membranalarining elementi; yog 'birikmalarining asosiy komponenti; yallig'lanish jarayonlarini regulyatori. Bunday holda, ular quyidagi turlarga bo'linadi: to'yinmagan va to'yingan FA. Ikkinchisi go'sht va tropik o'simliklarda uchraydi, ular odatda muzlashadi va odatdagi ichki haroratda ham shu holatda qoladi. To'yinmagan yog'lar (keyingi o'rinlarda to'yinmagan yog'lar) sabzavot, baliq yog'i va donlarga boy. Deyarli barchasi suyuq holat bilan tavsiflanadi. EFAlar, o'z navbatida, yog'larning turlariga bo'linadi: ko'p to'yinmagan (bundan keyin PUFA, omega-3, omega-6 ni o'z ichiga oladi) va mono to'yinmagan (bundan keyin MUFA, omega-9ni o'z ichiga oladi). Omega-3 yog 'kislotalari nima? Eng muhim omega-3 EFA-lariga dokosheksan (bundan keyin DHA), ko'z-sapentaenoik kislota (bundan keyin EPA) va alfa-linolenik kislota (keyingi o'rinlarda ALA) kiradi. Ikkinchisi asosiy FA, ya'ni uning oziq-ovqat va qo'shimchalar tarkibida bo'lishi majburiydir. Organizm asosiy kislotani EPA va DHA ga aylantirishga qodir bo'lsa-da, bu kerakli ta'sirni ta'minlamaydi. Shu nuqtai nazardan, ularni oziq-ovqat bilan birga iste'mol qilish juda muhimdir, chunki ular miyaning, shuningdek markaziy asab tizimining rivojlanishida ishtirok etadi. Bundan tashqari, ushbu kislotalar turli xil yallig'lanishlarga qarshi kurashadigan va bu jarayonlarning oldini olishga yordam beradigan kuchli quroldir. Ba'zi nazariyotchilar Omega-3 FA qo'shilishi nevrologik kasalliklar va yallig'lanish kasalliklarini davolashda yordam berishi mumkin deb taxmin qilishadi. Biroq, tadqiqotlar davomida qo'shimchalar turli xil ta'sir ko'rsatishi aniqlandi: natijaga faqat bitta holatda erishildi. Bundan tashqari, DHA va EPAni o'rganish natijasida ularning kunlik ovqat bilan iste'mol qilishlari artritni davolashda yordam beradi. Bir qator holatlarda bemorlar giyohvand moddalardan butunlay voz kechishga muvaffaq bo'lishdi. Omega-6 yog 'kislotalari nima? Asosan, bu omega-3 FA linoleik kislota o'z ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlarida mavjud. Ikkinchisi omega-6 PUFA ning arakidon kislotasiga aylanishida katta rol o'ynaydi, bu EPA bilan birgalikda eikosanoidlar (molekulalar) prototipi bo'lib xizmat qiladi. Shu bilan birga, AK dan olingan ushbu molekulalar yallig'lanish jarayonini kuchaytiradi, isitma bilan og'riqni qo'zg'atishi va uning davomiyligini oshirishi mumkin. Aksincha, EPA dan olingan eikosanoidlar yallig'lanishga qarshi. Shuning uchun tananing ushbu turdagi molekulalarning to'g'ri muvozanatini saqlashi muhimdir. Oziq-ovqat mahsulotidagi omega-6 ulushi omega-3 ulushidan oshib ketganda, yallig'lanish rivojlana boshlaydi. Omega-9 yog 'kislotalari nima? Ular hayvonot va o'simlik manbalari yog'larining bir qismidir. Asosiy turi oleyk kislotasi bo'lib, u yong'oq, zaytun, hayvon yog'lari va donlarga boy. Omega-9 ning tanadagi roli juda muhim bo'lmaganligi sababli uni qo'shimchalar bilan qabul qilish shart emas. Omega-3 va omega-6-ni muvozanatlashtiring Ushbu EFA hujayralar tarkibiy qismi bo'lganligi sababli, ularning tanadagi nisbati va oziq-ovqat tarkibidagi FA tarkibining o'zgarishi to'g'ridan-to'g'ri hujayra membranalarida FA kontsentratsiyasiga bog'liq. Va bu hujayralar tomonidan ishlab chiqariladigan yallig'lanish va yallig'lanishga qarshi eikosanoidlar miqdoriga ta'sir qiladi.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.