Qozon (Turk bilan . Azerb Qazan, . Qoz ; oktyabr . Kirgh Kettle; . Tat Qazan, UZC. Qozon, tur. Qozon, qo'l. Ղազան) - Osiyo an'anaviy quyma metall qozon turli taomlar pishirish uchun bir yarim doira shaklida, pastki bilan.
Eng ommaviy qozonxonalar hozirgacha Ozarbayjon , Qozog'iston va Markaziy Osiyoda keng tarqalgan. Qovoqning dumaloq shakli shunday yasalganki, u o'choqqa tushdi va otash nafaqat tubini (xuddi tekis taglikli idishlarda bo'lgani kabi) qizdirdi, balki uning butun yuzasi sharsimon shaklga ega edi. Bunday kostryulkalar tarkibi tezroq qiziydi va uzoq vaqt issiqroq bo'ladi, bu sizga yoqilg'ini sezilarli darajada tejashga imkon beradi. Qovoqning qopqog'i odatda yog'och taxtalardan yasalgan bo'lib, bu ham energiya tejashga hissa qo'shadi.
Qozon Markaziy Osiyo oshxonasining asosi, uning yuragi va asosiy vositasidir. Oshpaz oshi va sho'rva bo'lmasdan aqlga sig'maydi. Oshxona juda qulay, oddiy va sizga noyob, taqqoslanmaydigan idishlarni olish imkonini beradi. Uning qulayligi shunchalik ajoyibki, O'rta Osiyo oshxonasida yuzlab yillar davomida qozon bor edi, buning uchun ko'plab retseptlar ixtiro qilindi.
© 2012 - 2025 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.