Don, don mahsulotlari, ozuqa, malt va pivo tarkibidagi deoksisinvalenolni (DON, vomitoksin) aniqlash
Deoksinivalenol (DON, vomitoksin) trusotseten guruhining toksik mikotoksinlariga tegishli bo'lib, ular Fusarium jinsi mog'orlarining hayotiy faoliyati natijasida hosil bo'ladi. Don, bug'doy, makkajo'xori, arpa, arpa malt, jo'xori va makkajo'xori va guruch tarkibidagi dezoksnivalenolning tarkibi ko'pincha 1 mg / kg yoki undan yuqori darajaga yetishi mumkin, bu mikotoksinning sitotoksik va immunosupressiv xususiyatlari tufayli jiddiy sog'liq uchun xavf tug'diradi. odamlar va hayvonlar.
So'nggi paytlarda, ayniqsa skrining va muntazam laboratoriya amaliyoti uchun, yanada qulayroq ferment bilan bog'liq immunosorbent tahlil (ELISA yoki ELISA) keng qo'llanilmoqda. RIDASCREEN DON to'plami zarur reagentlar bilan to'ldirilgan, fermentga bog'liq immunosorbent tahlil uchun sinov tizimidir va sotuvga qo'yilgan va don, malt va ozuqadagi deoksisinvalenolni miqdoriy ekspress aniqlash uchun mo'ljallangan.
Fusarium jinsi zamburug'lari tomonidan ishlab chiqarilgan mikotoksinlar dunyoda eng keng tarqalgan. Ushbu zamburug'lar ko'pincha donli ekinlarga ta'sir qiladi va trixototsen guruhining bir qator mikotoksinlarini ishlab chiqarishga qodir, ulardan zararli xususiyatlari va yuqori aniqlanish chastotasi tufayli deoksinivalenol (DON) ajralib chiqadi. Shu bilan birga, ba'zi hollarda, ta'sirlangan don tarkibida yana bir fusariotoksin, zearalenon topilgan.
Hozirgi ma'lumotlar shuni ko'rsatadiki, zearalenon vaqti-vaqti bilan don tarkibida, xususan makkajo'xori tarkibida bo'ladi, u quloqlarda rotdan ta'sirlangan, odatda 0,1 dan 200 mkg / g gacha.
Rossiyadagi DON va zearalenon oziq-ovqat mahsulotlarida ruxsat etilgan maksimal kontsentratsiya 1,0 mg / kg ni tashkil qiladi.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.