Sabzavot saqlashda vermikulit.
Sotuvda mavjud Kod: P-0033995Varmikulitni qadoqlash materiallari sifatida ishlatish kartoshka, sabzi va boshqa sabzavotlarni saqlashni sezilarli darajada yaxshilaydi. Bu, avvalambor uning namlikni yutuvchi xususiyatlariga bog'liq, shuning uchun saqlash ob'ektlarining yuzasida hech qachon suyuq namlik tomchisi bo'lmaydi. Quruq turgezentsiya yuzasida qo'ziqorin chirishi va bakteriozning rivojlanishi bo'lmaydi. Qo'ziqorinlarning tarqalishiga konservantning ishqor reaktsiyasi ham to'sqinlik qiladi. Adsorbsiya xususiyatlariga ega bo'lgan Vermikulit atsetaldegid, etanol va anaerob nafas olishning boshqa mahsulotlarini atrofdagi sabzavotlar atmosferasidan olib tashlashga yordam beradi. Bu kartoshka va sabzavotlarning funktsional buzilishlarini (fiziologik kasalliklar) oldini oladi. Sabzavotlarning individual namunalari orasida oqsil va osonlikcha kirib borishi kasal va sog'lom ildiz mevalari yoki ildiz ekinlari orasidagi aloqani cheklaydi, shuning uchun mahsulotning uyadagi yemirilishi istisno qilinadi. Ushbu bo'shashmasdan mineral fungitsidlar va bakteritsidlarning tashuvchisi rolini o'ynashi mumkin, shuningdek atmosferadagi namlikning kerakli konsentratsiyasini saqlab turishi mumkin.
Jarova, Kuznetsova va boshqalarning mavjud ma'lumotlariga ko'ra, 150-darajali vermikulitda kartoshka va sabzavotlarni uzoq vaqt saqlash normal mahsulotning hosildorligini 3,9-14,6% ga oshirishi va tabiiy vazn yo'qotilishini 2,5-12,8% ga kamaytirishi mumkin.
Sabzavotlarni qog'oz bilan oldindan qoplangan tuzlangan, qutilarga va idishlarga saqlashda vermikulitdan foydalanish samarali. Ikkinchi holda, 150 va 200-darajali vermikulit ishlatiladi, vermikulit bilan to'ldirishdan oldin kartoshka va sabzavotlarni saralash kerak. Ushbu konservantdan foydalanish nafaqat kuzgi saqlash uchun sabzavotlarni kuzda qo'yish paytida, balki ular fevral va mart oylarida harakatsiz holatdan chiqib ketishdan oldin tavsiya etiladi.
Konservant pichoqning qirg'og'iga yoki ustiga kartoshka yoki sabzavot solingan idishga quyiladi. Oqimliligi tufayli mahsulot namunalari o'rtasida teng taqsimlangan. Tabiiy shamollatish bilan jihozlangan kvartiralarda sabzavotlarni saqlashda 200 markali vermikulit iste'moli kartoshka yoki sabzavot og'irligidan 2,5-3% ni tashkil qiladi. Agar ular konteynerlarda saqlansa, mineralga bo'lgan ehtiyoj saqlanadigan mahsulotlar massasining 5-10% gacha ko'tariladi.
Sabzavotlar va kartoshkalarni vermikulit bilan to'ldirish bilan saqlashdan tushgan foyda 7-15 rubl / t.
Ushbu mahsulotga hali izoh qoldirilmagan