E270 oziq-ovqat qo'shimchasi - bu oziq-ovqat mahsulotida konservant sifatida ishlatiladigan sut kislotasi. Sut kislotasi karboksilik kislota guruhiga kiradi. Tashqi ko'rinishida E270 qo'shimchasi nordon ta'mga va o'ziga xos hidga ega bo'lgan toza, toza suyuqlikdir. E270 konservanti antiseptik ta'sirga ega, oziq-ovqat fermentatsiyasini oldini oladi. Laktik kislota kimyoviy formulasi: C3H6O3. Birinchi marta sof shakldagi sut kislotasi 1780 yilda shved kimyogari Karl Vilgelm Sheele tomonidan ajratilgan. Sanoatda E270 qo'shimchasi sutni fermentatsiya qilish usuli bilan olinadi. Laktobacillus Lactobacillus tomonidan sut mahsulotlarini fermentatsiyasi paytida shakardan hosil bo'ladi. Hayvon tanasida sut kislotasi mushaklar va miya uchun asosiy energiya etkazib beruvchi glyukozaning parchalanishi paytida doimo tabiiy ravishda ishlab chiqariladi. Mushaklar va miya qanchalik faol ishlasa, inson organizmida shuncha sut kislotasi hosil bo'ladi. Voyaga etgan erkakda sut kislotasining metabolizmi kuniga 120-150 g ni tashkil qiladi. Haddan tashqari sut kislotasi buyrak orqali tanadan tabiiy ravishda chiqib ketadi. Tabiiy kelib chiqishi va inson tanasida tabiiy shakllanishi tufayli barcha mamlakatlarda sut kislotasini E270 oziq-ovqat qo'shimchasi sifatida foydalanishga ruxsat berilgan. E270 konservantidan foydalanish uchun ruxsat etilgan maksimal me'yorlar xuddi shu sabablarga ko'ra o'rnatilmagan. Oziq-ovqat sanoatida tabiiy kislota-saqlovchi E270 sifatida sut kislotasi pishloqlar (kislotaligi pastligi sababli), mayonez, yogurt, kefir va boshqa sut kislotasi mahsulotlarini ishlab chiqarishda ishlatiladi. Alkogolsiz ichimliklar, qandolat mahsulotlari va boshqa mahsulotlarda ham mavjud.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.