Oziq-ovqat hissa e270 bir saqlovchi sifatida oziq-ovqat ishlatiladigan sut kislota hisoblanadi. Laktik kislota kislotalarning karboksilik guruhiga kiradi. E270 qo'shimchasining ko'rinishi nordon ta'mga va xarakterli hidga ega bo'lgan aniq sof suyuqlikdir. Saqlovchi E270 antiseptik ta'sirga ega, mahsulot fermentatsiyasini oldini oladi. Sut kislotasining kimyoviy formulasi: C3H6O3.
Birinchi marta sof shakldagi sut kislotasi 1780da shvetsiyalik kimyogar Karl Vilgelm Scheele tomonidan izolyatsiya qilingan. Sanoatda e270 qo'shimchasi sut fermentatsiyasi bilan olinadi. Sut mahsulotlarini fermentatsiyalash vaqtida shakardan Laktobacillus Lactobacillus hosil bo'ladi.
Hayvon tanasida laktik kislota doimo glyukoza parchalanishi bilan tabiiy ravishda ishlab chiqariladi-mushaklar va miya uchun asosiy energiya yetkazib beruvchi. Mushaklar va miyaning ishi qanchalik faol bo'lsa, inson tanasida ko'proq sut kislotasi hosil bo'ladi. Voyaga etgan odamda sut kislotasining metabolik aylanishi kuniga 120-150 g. Sut kislotasining ko'pligi buyraklar orqali tanadan tabiiy ravishda chiqariladi. Inson organizmida tabiiy kelib chiqishi va shakllanishi tufayli, barcha mamlakatlarda e270 oziq-ovqat qo'shimchalari sifatida sut kislotasidan foydalanish tabiiydir. E270 konservantidan foydalanishning ruxsat etilgan maksimal standartlari bir xil sabablarga ko'ra o'rnatilmagan.
Oziq-ovqat sanoati sohasida sut kislotasi tabiiy qo'shimcha sifatida-e270 konservantlari pishloq ishlab chiqarishda (uning past kislotaligi tufayli), mayonez, yogurt, kefir va boshqa sut-kislotali mahsulotlarda ishlatiladi. Bu, shuningdek, alkogolsiz ichimliklar, qandolat mahsulotlari va boshqa mahsulotlar topilgan.
Tovar sotib olish uchun naqd pul to'lash!
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.