Ksantan saqichi oziq-ovqat sanoatida emülsifiyer va stabilizator sifatida e415 oziq-ovqat qo'shimchalari sifatida ishlatiladigan tabiiy polisakkariddir. Xanthanas campestris bakteriyalari tomonidan glyukoza yoki sukrozni fermentatsiyalash orqali olinadi. Asl mahsulotlarning fermentatsiyasi birdan to'rt kungacha davom etadi. Fermantasyon davrini xom ashyoni tugatgandan so'ng, izopropil spirtini qo'shing, natijada polisakkarid cho'kindi shaklida tushadi. Cho'kma filtrlanadi va quritiladi. Olingan kukun e415 qo'shimcha sifatida oziq-ovqat sanoati korxonalariga etkazib beriladi.
1968da hayvonlarga batafsil tadqiqotlar olib borilgandan so'ng, oziq-ovqat sanoatida foydalanish uchun xavfsiz deb topildi va unga e415 raqami berildi. Endi u AQSh, Kanada, Yevropa va boshqa ko'plab mamlakatlarda xavfsiz oziq-ovqat qo'shimcha sifatida e'tirof etiladi.
E415 qo'shimchasining asosiy xususiyati juda oz miqdorda (odatda 1% dan kam) modda qo'shilganda suyuqlikning viskozitesini oshiradi. Boshqa qalinlashtiruvchi moddalardan farqli o'laroq, ksantan saqichi juda keng harorat oralig'ida (-18 ºS dan 120 ºSGACHA) va kislotalilik (2 dan 12 pH gacha) barqaror xususiyatlarga ega.
Oziq - ovqat mahsulotlari ko'pincha soslar va salatlarda uchraydi. Tabiatan qo'shimcha emulsifikator bo'lmasa-da, u mahsulotning mustahkamligi bir xilligini saqlab qolishga yordam beradi.
Un qo'shimcha e415 kleykovina yo'qligi bilan non sanoatida u katta yopishqoqligi va yopishqoqligi berish, xamir qo'shiladi.
Mayonez qo'shimcha ishlab chiqarishda sun'iy tuxum oqi va yog ' emulsiya ulash yaxshilash uchun ishlatiladi.
Bundan tashqari, qo'shimcha e415 issiqlik davolash va oziq-ovqat mahsulotlari keyingi saqlash paytida suyuqlik yo'qotilishi kamaytirish yordam beradi.
Bundan tashqari, ksantan saqichi ishlatiladi:
burg'ulash sanoatida (burg'ulash loyining xususiyatlarini yaxshilash uchun);
kosmetikada (kosmetik jellarni tayyorlash)
Tovar sotib olish uchun naqd pul to'lash!
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.