Quddus artishoki ba'zan rus superfoodi deb nomlanadi, garchi bu o'simlik butun dunyoga tarqalgan bo'lsa. Braziliyalik hindular uni tupinambalar deb atashdi, bu erda zamonaviy nom kelib chiqadi. Bugungi kunda Quddus artishokining tuber kukuni foydali mahsulotlarga boyligi va engil murakkab davolovchi ta'siri uchun sog'lom mahsulotlarni sevuvchilar tomonidan qadrlanadi. Nima uchun POLEZZNO: Haqiqiy vitaminlar va minerallar ombori! Har 100 g Quddus artishok kukuni uchun 8% kremniy, shuningdek kaliy, temir, fosfor, magniy, kaltsiy, rux, B va S vitaminlari Haqiqatan ham ajoyib to'plam! Quddus artishokining qadrlanadigan asosiy moddasi inulindir. Uning Quddusdagi artishoki 15-20%. Inulin ikki yo'nalishda ishlaydi. Birinchidan, bu bizning organizmimizdagi foydali bakteriyalarni ko'paytirishi, ichak mikroflorasini normalizatsiya qilishidir. Bu terining go'zalligiga ham, oshqozon-ichak traktining sog'lig'iga ham ta'sir qiladi. Ikkinchidan, inulin qonda shakar miqdorini nazorat qiladi, bu metabolik kasalliklarda ayniqsa muhimdir. Pektin shuningdek toksinlarni va "yomon" xolesterolni chiqarib tashlash qobiliyati tufayli ichak mikroflorasini saqlab qolishga yordam beradi, foydali mikroorganizmlarning hayotiy faoliyatini rag'batlantiradi. Quddus artishok kukunidan tayyorlangan niqoblar o'zlarini kosmetologiyada yaxshi isbotladilar. Ular terini oziqlantirib, buzilishlardan xalos bo'lishga yordam beradi. Qanday foydalaniladi: 1 osh qoshiq qo'shing. l. Quddus artishok kukuni har kuni ichimliklar va don tarkibida. Bundan tashqari, siz Quddus artishok kukunini smoothies, mexnat va fermentlangan sut mahsulotlariga qo'shishingiz mumkin. Aytgancha, uning shirin ta'mi foydali bo'ladi. Pishirilgan mahsulotlarga Quddus artishok kukunini qo'shib ko'ring - u uzoq vaqt yumshoq bo'ladi.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.