Issiq dudlangan seld sho'r seldga qaraganda ancha kam uchraydi. Bu seld balig'idan tayyorlangan oziq-ovqat. U seld oilasiga tegishli va eng mashhur tijorat baliqlaridan biridir.
Seld yog'li Shimoliy baliq bo'lib, tarkibida qondagi "yomon" xolesterin miqdorini kamaytiradigan, hujayra membranalari uchun qurilish materiali bo'lgan, shuningdek prostaglandinlar bilan o'zaro ta'sir qilish orqali yallig'lanish jarayonini kamaytiradigan foydali to'yinmagan yog'li kislotalar mavjud. Bundan tashqari, seld tarkibida immunitet uchun muhim bo'lgan D vitamini mavjud, shuningdek, seld kam uchraydigan B12 vitaminining manbalaridan biridir.
Dudlangan seld tarkibida juda ko'p tuz bor, bundan tashqari u juda yog'li, shuning uchun u oshqozon-ichak traktidagi odamlarga (gastrit, oshqozon yarasi, kolit) zarar etkazishi mumkin, jigar, o't pufagi bilan bog'liq muammolar bo'lganlarga seld tavsiya etilmaydi.
Nozik tuzilishga ega, zich tutarlılığa ega bo'lgan seld filesi o'ziga xos sho'r-tutunli ta'mga ega.
Ko'pincha issiq dudlangan seld Atıştırmalık sifatida ishlatiladi, lekin uni garnitür bilan mustaqil taom sifatida ham berish mumkin (masalan, qaynatilgan kartoshka bilan). Bundan tashqari, seld balig'i ko'pincha sendvich va salatlar tayyorlashda ishlatiladi, uni Shrovetide paytida krep bilan birga berish mumkin.
© 2012 - 2024 glotr.uz. Barcha huquqlar himoyalangan.